Kraft Finans er kjent med at Agasti Holding ASA nylig har gjort avtale med amerikanske Blackstone om bud på flere av de eiendomsporteføljene som datterselskapet Obligo Investment Management AS forvalter på vegne av tidligere Acta-kunder. De strukturene som det nå foreligger bud på er Boligutleie Holding 4, Deliveien 4, Etatbygg 1, Etatbygg 2, Etatbygg 3, Global Eiendom Utbetaling 2007, Global Eiendom Utbetaling 2008, Global Eiendom Vekst 2007 og Næringsbygg Holding 3.

I tillegg foreligger det bud på Realkapital European Opportunity Invest AS, et selskap som tidligere ble forvaltet av Realkapital, men som ble kjøpt opp av Obligo for noen år siden.

Kraft Finans stiller seg i utgangspunktet positiv til at det endelig skjer noe i flere av de gamle Acta-porteføljene og at kunder får mulighet til å avslutte sine fastlåste investeringer som for mange kunder har vart i svært mange år.

Vi registrerer at transaksjonene er deler av en større avtale mellom Agasti og Blackstone, og at forvalter har forsøkt å «vurdere strukturelle løsninger som balanserer hensynet» til både Agasti-aksjonærer og aksjonærer i de respektive eiendomsstrukturene. Til gjengjeld har Agasti lykkes med å finne en kjøper som favner bredt slik at store eiendomsmasser selges samtidig og at flere aksjonærer blir likvide på én gang sammenlignet med om eiendommene skulle ha blitt solgt stykkevis og delt.

Kraft Finans stiller spørsmålstegn ved hastverket med innkallingen til ekstraordinær generalforsamling, og om disse faktisk er innenfor lovbestemte tidsfrister for flere av selskapene, jf. Aksjelovens § 5-10. Tatt i betraktning undres vi dermed også over at oppgjøret først kommer i desember. Likevel, oppgjøret er kontant, noe som oppveier for denne ulempen.

Det er en del kostnader forbundet med transaksjonene som blir belastet de respektive selskaper, både til Obligo og til utenforstående rådgivere til Obligo/Agasti. Totalt sett utgjør disse rundt 115 millioner kroner på transaksjonene, noe vi synes er i overkant. Likevel, det er riktignok snakk om en eiendomsmasse på svimlende 21 milliarder kroner og målt i prosent av dette er det en mer overkommelig andel på 0,5%.

Obligo skriver at aksjonærer som ønsker å videreføre sin investering kan få mulighet til dette på visse vilkår, men at det skal informeres mer om dette på generalforsamlingen. Vi har derfor lite (ingen) informasjon om dette på det nåværende tidspunkt, noe som gjør det vanskelig å ta stilling til hvilke alternativer våre kunder i praksis har her.

For de porteføljene som har bud på 100% eller mer av VEK synes vi transaksjonen er «fair» og at kunder skal vurdere å akseptere budet, mens der hvor budet er under VEK synes vi i utgangspunktet at budet er for lavt. Likevel, det er vanskelig for oss å ta stilling til om alternativene er bedre dersom man stemmer nei, og det blir litt som vurderingen om en fugl i hånden eller ti på taket. For kunder som har ventet i årevis på å komme ut av investeringen kan det være fornuftig å ta den fuglen som nå er i hånda, mens for andre igjen kan man kanskje få mer ut av å vente.

Dette er kun ment som generelle betraktninger og enhver aksjonær må selv vurdere hva man er mest tjent med. Aksjonærer oppfordres til å kontakte sin rådgiver hos oss via mail for individuelle råd.